Introduktion til: Sammenligningsfeltet

1.Formål:

Formålet med denne artikel er at introducere til sammenligningsfeltet. Som navnet antyder, giver sammenligningsfeltet dig mulighed for at sammenligne feltværdier med hinanden. På baggrund af sammenligningsfeltets opsætning og værdier, kan man vise eller skjule felter baseret på brugerens udfyldelse.

Sidst redigeret: 15/04/2024

2. Forberedelse

1 - For at benytte sammenligningsfeltet skal blankskabelonen indeholde nogle felter, der kan sammenlignes på. Sammenligningsfeltet kan sammenligne felter baseret på 6 forskellige forhold:

• < : Den ene værdi er mindre end den anden

• > : Den ene værdi er større end den anden

• = : Den ene værdi er den samme som den anden

• != : Den ene værdi er ikke den samme som den anden

• Sandt : Benyttes udelukkende i Ja/Nej-spørgsmål. Sammenligner, om der er valg “Ja”

• Falsk : Benyttes udelukkende i Ja/Nej-spørgsmål. Sammenligner, om der er valg “nej”

2 - Derudover skal vi bruge nogle felter som skal vises/ikke vises på baggrund af om sammenligningen er sand eller falsk.

Baseret på disse operatorer kan sammenligningsfeltet sammenligne følgende værdier:

3 - Husk at sætte blanketskabelonen som aktiv.

3. Opsætning

Når man trækker et sammenligningsfelt ind i en blanket vil det se således ud:

Her kan der i “Sandt felter” trækkes felter ind, som skal vises, hvis sammenligningen er sand. I “Falsk felter” trækkes felter ind, som skal vises hvis sammenligningen er falsk.

Når man skal lave opsætningen, trykkes der på knappen “Opsætning”. Dermed åbnes følgende kasse:

Vi opererer med det som vi kalder for Sammenligningsgrupper og sammenligningsfelter

I en sammenligningsgruppe kan man have mange sammenligningsfelter. Det vil sige, at man eksempelvis kan angive, at alle udsagn i gruppen skal være sande, hvis der er valgt “Ja” i Ja/Nej-feltet, “Valg 1” i en multivælger og 1 i et talfelt.

Et eksempel på dette kan ses her:

Som det kan ses på billedet, skal følgende vælges i tabellen:

• Blanketskabelonen som feltet er i

• Feltet som værdien skal komme fra

• Hvilken værdi vi vil have fra feltet

• Sammenligningsoperatoren

• Sammenligningsværdien

I ovenstående eksempel skal alle tre kriterier være opfyldt for at sammenligningen er sand. Dette kalder vi at sammenligne på “Alle”.

Det er også muligt at vælge at gruppen skal sammenligne på “Eller”. Her er det muligt at vælge, at eksempelvis kun 2 ud af 3 kriterier skal være opfyldt for at sammenligningen er sand. Dette kan ses her:

3.1 Flere grupper

Når man har tilføjet en ekstra gruppe, kan man vælge, hvordan de to grupper skal sammenlignes, for at sammenligningen er sand. Her kan man igen vælge enten “Begge” eller “Eller”. Ved valg af “Begge”, skal begge grupper være sande for at sammenligningen er sand. Ved valg af “Eller” behøver det kun at være én af grupperne, der er sande for at sammenligningen er sand:

Det er muligt at tilføje en ekstra sammenligningsgruppe, så man har to grupper. Dette gør man ved at trykke på “Tilføj ny” knappen:

Med denne funktion er det muligt at opsætte mange forskellige scenarier, som kan gøre en sammenligning hhv. sand eller falsk.

Det er desuden muligt at opsætte en sammenligning til at “lytte” til et andet sammenligningsfelt, og dermed opnå endnu flere komplekse sammenligninger.

Dette kan ses i følgende billede, hvor der i gruppe 2 er opsat et sammenligningsfelt.

Når man har opsat sin sammenligning, skal man huske at trykke gem, og derudover huske at gemme selve blanketskabelonen, før man forlader siden.

Sammenligningsfeltet kan også benyttes til at vise og skjule trin i tringuiden.

Du kan læse mere om dette i vores supportartikel om tringuiden.