Introduktion til: Digital Fuldmagt

Formål:


Formålet ved denne artikel er at give en introduktion til, hvordan Digital Fuldmagt kan tilknyttes en selvbetjeningsløsning.

Med Digital Fuldmagt kan en borger give fuldmagt til, at en pårørende kan handle på vegne af vedkommende i en selvbetjeningsløsning, der er udstillet af en kommune eller myndighed. Den pårørende kan dermed logge ind på selvbetjeningsløsningen i XFlow via sit MidtID og vælge, om vedkommende ønsker at udfylde løsningen som sig selv eller på vegne af borgeren.

Derudover sikrer Digital Fuldmagt, at borgere ikke mister deres fuldmagt i forbindelse med, at kommunen skifter leverandør af selvbetjeningsløsninger.

Sidst redigeret: 13/03-2025

1. Hvad er digital fuldmagt?


Digital fuldmagt gør det lettere for de enkelte kommuner at leve op til deres myndighedsansvar i forhold til partsrepræsentation i selvbetjeningsløsninger og den bredere kontakt mellem borger og kommune. Tilslutning til digital fuldmagt gør det også enklere for leverandører at tilslutte selvbetjeningsløsninger, der anvendes på tværs af kommuner til digital fuldmagt.

2. Kom i gang med Digital Fuldmagt


Digital fuldmagt i XFlow kan forklares med disse tre trin.

Trin 1: I Tilslutter jeres løsninger til en fuldmagtspakke i digital fuldmagt
Trin 2: En borger giver eller anmoder om fuldmagt
Trin 3: Den valgte pårørende udfylder selvbetjeningsløsning på vegne af borger


2.1. Trin 1

Først skal din organisation anmode om at få tilsluttet selvbetjeningsløsninger til en fuldmagtspakke i Digital Fuldmagt.

Dette gøres ved at sende en anmodning til XFlow på mail lsp@xflow.dk.

Herefter orienterer vi Digitaliseringsstyrelsen, hvor vi modtager en unik nøgle.

Vi foretager den nødvendige opsætning ved at indsætte den unikke nøgle i arbejdsgangen. Den samme nøgle kan også indsættes i andre arbejdsgange.

Nu kan borgere anmode og tildele Digital Fuldmagt i selvbetjeningsløsningen.

OBS. Digitaliseringsstyrelsen arbejder på at gøre denne proces mere simpel for alle parter!


Illustration af processen


2.2. Trin 2

Borgeren kan nu give eller anmode om fuldmagt til, at en pårørende kan handle på vegne af vedkommende i den pågældende selvbetetjeningsløsning.

Dette gør de ved at tilgå Digital Fuldmagt på borger.dk. Efter vedkommende har givet eller anmodet om et pårørende kan handle på vegne af en anden i de valgte selvbetjeningsløsninger, sendes en besked til den relevante person via. Digital Post.


Borger vælger hvem der skal have fuldmagt


2.3. Trin 3

Den pårørende kan nu logge på den valgte selvbetjeningsløsning i XFlow med sit MitID.

Her kan den pårørende vælge om vedkommende ønsker at udfylde løsningen som sig selv eller benytte fuldmagten og dermed udfylde løsningen på vegne af borgeren.

Den pårørende kan nu udfylde løsningen på vegne af en anden borger


3. Brugerrejsen med digital fuldmagt


Når i har tilsluttet jeres løsning til en fuldmagtspakke i Digital Fuldmagt, kan borgere begynde at give eller anmode om fuldmagt. Borgerne gennemgår disse steps, når de afgiver eller anmoder om fuldmagt gennem Digital Fuldmagt.

1. Borger vælger, hvem der skal have fuldmagt. Dette kan eksempelvis være et familiemedlem, en nær pårørende, en ven, en medarbejder eller en organisation. Borgeren angiver personens navn og adresse eller CPR-nummer.

2. Borgeren vælger, hvilke fuldmagter den valgte person skal have ud fra en liste med fuldmagter, som er udvalgt af kommune eller myndighed.

3. Borger angiver udløbsdatoen for den digitale fuldmagt. Det er muligt at forlænge tidsfristen, i tilfælde af at fuldmagten udløber.

4. Borger får vist opsummerede oplysninger om den digitale fuldmagt, de skal til at afgive, og signerer fuldmagten.

5. Borger har underskrevet den digitale fuldmagt med sit MitID, hvorefter fuldmagten er afgivet.

Relaterede artikler


Opsamlingsmails

Linkparameter

Flowdesigner